Psychotherapie

Psychotherapie is een gespecialiseerde behandelmethode voor psychische klachten en steeds terugkerende problemen. Psychotherapie is geschikt voor mensen met problemen die langer dan 6 maanden bestaan. De therapie is gereserveerd voor mensen die bereid en in staat zijn over zichzelf na te denken, en die een wens hebben om te veranderen. Deze verandering kan plaatsvinden in gevoel en gedrag en zichtbaar worden doordat mensen zich vrijer gaan voelen en beter gaan functioneren in contacten met anderen. Uiteraard is een doel van de behandeling dat de klachten verminderen.
In een eerste gesprek worden de klachten geïnventariseerd en worden uw verwachtingen van de behandeling besproken. Ook wordt bekeken of de problematiek inderdaad voor vergoeding in aanmerking komt. Na twee of drie gesprekken, waarin wij dieper ingaan op de problematiek volgt het adviesgesprek. Indien we besluiten samen te werken, stellen we samen een behandelplan op. Dit is een plan waarin staat wat er aan de hand is, wat de doelen van de behandeling zijn, via welke methode daar aan gewerkt gaat worden en wat de verwachting is van de behandelduur. Mocht ik u niet kunnen helpen, wordt u terugverwezen naar de huisarts. Gedurende de behandeling zijn er regelmatig evaluatie momenten. De duur van een psychotherapie kan variëren van enkele weken tot maanden of enkele jaren. De duur is zo kort mogelijk, en langer als dat nodig is. De frequentie van de gesprekken is meestal wekelijks of om de week, soms minder vaak. De duur van de gesprekken is 45 minuten of 60 minuten.
U kunt terecht voor de volgende vormen van therapie:
Affect Fobie Therapie
https://www.nvpp.nl/behandelvormen/behandelvormen-aft/
Psychoanalytische psychotherapie
https://www.nvpp.nl/behandelvormen/behandelvormen-psychoanalytische-psychotherapie/
steunend structurerende psychotherapie
Dit is een gesprekstherapie gericht op de huidige problemen/klachten. Er wordt via het bespreken van voorbeelden uit het dagelijkse leven een koppeling gemaakt met de rode draad in iemands leven. Door meer stil te staan bij gevoelens en gedachten en te begrijpen waarom iemand bepaalde gevoelens of gedrag heeft, kan men zich vrijer gaan voelen en problemen anders aanpakken.
gedragstherapie
Mensen die primair gedragstherapie zoeken, kunnen zich beter elders aanmelden.
In een gedragstherapie staat het aanleren van nieuw gedrag centraal. Het is een vorm van psychotherapie waarbij door middel huiswerkopdrachten nieuw gedrag wordt aangeleerd. In de therapie bespreken wij eerst het huiswerk, daarna volgt de bespreking van nieuw huiswerk. Het huiswerk wordt zelf gekozen door de cliënt en het tempo van de therapie wordt zelf bepaald door de cliënt. Geschikte problemen hiervoor zijn bijvoorbeeld sociale angst. Ik ben niet gespecialiseerd in andere problemen die zeer geschikt zijn voor gedragstherapie, zoals paniekstoornissen en een dwangstoornis.
traumabehandeling
Op dit moment heb ik geen ruimte voor traumabehandelingen.
In een traumabehandeling is het eerst van belang om contact op te bouwen. Vaak zijn mensen zo beschadigd in hun vertrouwen, dat zij zich eerst voldoende veilig moeten kunnen voelen binnen een therapie. Daarna volgt een fase gericht op stabilisatie. Daarin staan erkenning en herkenning centraal. Het is belangrijk te weten dat er leed is aangedaan en dat mensen daar niets aan konden doen. In deze fase staat het leren omgaan met de klachten ook centraal. Zeer diverse thema’s zoals schuld, schaamte en boosheid komen aan de orde. Afhankelijk van de ernst en duur van het traumatische verleden kan het zinvol zijn ervaringen te vertellen, met als doel dat de pijn daar minder van wordt. EMDR kan een onderdeel zijn van de behandeling. Ik heb jaren lang ervaringen met de behandeling van dissociatieve stoornissen en complexe Ptsd.
waarneming en crisis
Tijdens vakanties en buiten kantoortijden blijf ik bereikbaar voor spoedconsulten, die niet kunnen wachten. Mocht het nodig zijn, maken wij een samen een aanvullend crisis plan. Indien nodig en gewenst, is een waarnemer beschikbaar ter overbrugging in de vakanties.
.